Error
  • The template for this display is not available. Please contact a Site administrator.

Wat is Adem- en Ontspanningstherapie (AOT)?

AOT is een door de arts Jan van Dixhoorn ontwikkelde methode om tot ontspanning te komen. De methode wordt gebruikt door fysiotherapeuten en zangpedagogen maar bijvoorbeeld ook door psychologen of yogadocenten.

Dr. J.J. van Dixhoorn is arts en wetenschapper. Al tijdens zijn medische studie werd hij gegrepen door de mogelijkheid patiƫnten te leren zelf hun gezondheid te bevorderen.
Van Dixhoorn bestudeerde zowel westerse als oosterse ontspanningstechnieken. Tevens verdiepte hij zich in de kennis over stress en stressmanagement. Bij het samenstellen van zijn serie van instructies, heeft Jan van Dixhoorn geput uit tal van bestaande ontspanningsmethodes. In de loop der jaren ontwikkelde Van Dixhoorn een geheel nieuwe reeks van instructies en handgrepen ( zachte manuele technieken) die eenvoudig, veilig en effectief zijn, juist omdat ze nauw aansluiten bij de dagelijkse bewegingen.
Van Dixhoorn ontwikkelde een model, waarin de samenhang tussen beweging van de ademhaling en wervelkolom optimaal wordt. Door dit te benutten verbeteren de lichaamshouding, de ademhaling en de mentale spanning. Door zich enkele instructies eigen te maken nemen overspanning en stressklachten af terwijl de stressbestendigheid merkbaar toeneemt.
Wat mij vooral aanspreekt in de methode is het feit, dat de hele methode gericht is op zelfregulatie, dus jij bepaalt wat voor jou werkt.